Kuukautiskivut - Ladiva

Mensvärk – ett allmänt men tabubelagt besvär

Så många som 80 % av alla kvinnor lider av menstruationssmärtor (mensvärk), men endast en tredjedel av dem söker läkarvård. Ungefär 40 % av alla kvinnor säger att mensvärken begränsar det dagliga livet, men endast hälften kan berätta om den verkliga orsaken för sin familj. 1)

1) American Journal of Obstetrics & Gynecology 2019;DOI:10.1016/ j.ajog.2019.02.048

Vad är mensvärk?

Den vanligaste symptomen är krampaktiga smärtor i nedre delen av buken, men de kan även stråla från magen till närområdet, såsom ryggen. Dessutom kan allmänna symptom förekomma: illamående och kräkningar, huvudvärk och svindel. Även humörsvängningar är vanliga under menstruationen.

Symptomen inträffar vanligtvis samtidigt som menstruationsblödningen börjar, men de kan även börja ett par dagar tidigare. De svåraste symptomen pågår vanligtvis ett par dagar.

Mitä kuukautiskivut ovat - Ladiva
Mistä kuukautiskivut johtuvat - Ladiva

Vad beror mensvärk på?

Menstruationssmärtor, dvs. dysmenorrhea, innebär funktionella smärtor och värk till följd av livmoderns sammandragningar, som känns i nedre delen av buken.

Mensvärk börjar vanligtvis samtidigt som menstruationsblödningen och pågår 1–2 dagar.

Vad hjälper mot mensvärk?

Vanligtvis behandlas mensvärk med antiinflammatoriska läkemedel eller hormoner. Många kvinnor söker ytterligare hjälp av traditionella medel, såsom motion eller värmebehandling. Smärtsam menstruation (dysmenorrhea) är ett underdiagnostiserat och underbehandlat symptom som försämrar livskvaliteten. 1)

Nya Ladiva är ett traditionellt växtbaserat läkemedel med extrakt av hallonblad, som använts i årtionden. Ladiva är en ny produkt för lindring av mensvärk.

Avuksi kuukautiskipuihin - Ladiva

Ladiva är ett traditionellt växtbaserat läkemedel för lindring av mensvärk

Varje kvinna förtjänar läkemedel mot mensvärk. Ett nytt växtbaserat läkemedel finns nu att få på apoteket.