Ladiva kuukautiskipujen lievittämiseen

Hur mensvärk påverkar det dagliga livet

Största delen av alla kvinnor lider av mensvärk i något skede av livet. Ungefär 40 % av alla kvinnor säger att mensvärk begränsar det dagliga livet, men endast hälften kan berätta om den verkliga orsaken för sin familj. 1)

1) American Journal of Obstetrics & Gynecology 2019;DOI:10.1016/j.ajog.2019.02.048)

"Smärtan som återkommer varje månad försvårar mitt liv"

Mensvärken en gång i månaden gör mig trött, och jag känner mig inte som mig själv. Jag njuter av min aktiva livsstil och jag skulle inte vilja skippa träningar eller träffar med kompisar på grund av de återkommande smärtorna. Mensvärken irriterar mig och påverkar mitt humör.

– Emilia 20 år

Kuukautiskivut - kokemukset - menkkanurkka - Ladiva
Kuukautiskivut - kokemukset - menkkanurkka - Ladiva

"Är mensvärk tabu?"

Jag har lidit av mensvärk sedan jag var 14 år. När min egen menstruation började för över 20 år sedan var mensvärk en ännu större tabu än idag.

Jag minns hur jag försökte klara av skolan utan att berätta om mina smärtor för någon. Ibland blev jag tvungen att hitta på förklaringar varför jag inte kunde delta i undervisningen. Jag önskar att man inte skulle förhålla sig nedlåtande mot mensvärk. Det är roligt att märka att unga numera kan diskutera mer öppet om smärtorna utan skam.

– Tiina 42 år

"Mensvärk är ett naturligt besvär"

Nästa alla kvinnor som menstruerar lider också av smärtor som orsakas av menstruationen. Därför borde man förhålla sig till mensvärk som vilket medicinskt besvär som helst.

På marknaden finns många olika slags mensskydd, men det är också roligt att upptäcka att det även finns nya metoder för smärtlindring. Precis som med mensen, finns det även många olika slags smärtupplevelser. Därför är det bra att var och en kan välja en metod för smärtlindring som passar en själv.

– Anna 29 år

Kuukautiskivut - kokemukset - menkkanurkka - Ladiva

Ladiva är ett traditionellt växtbaserat läkemedel för lindring av mensvärk

Varje kvinna förtjänar läkemedel mot mensvärk. Ett nytt växtbaserat läkemedel finns nu att få på apoteket.